donderdag 4 augustus 2011

GELOOFSVRAGEN

GELOOFSVRAGEN

Eerwaarde Pastoor Mennen

Hoe komt het dat het brood en de wijn
veranderen in het Lichaam en bloed van Christus? met vriendelijke groet
Pauline Ackermans

Gods woord is zo krachtig dat er onmiddellijk gebeurt wat Hij zegt. Denk maar aan het scheppingsverhaal. Daar zegt God: "er moet licht zijn" en er was licht! Ook het woord van Jezus, Gods eigen Zoon, is krachtig en heeft meteen effect. Denk maar aan watjezus zei tot de lamme: "Sta op, neemje bed op en loop." En meteen kon de lamme lopen. Iedereen kon het zien. Even tevoren had Hij tot de lamme iets gezegd wat ze niet konden zien: 'Je zonden zijnje vergeven". Maar iedereen wist nu, datjezus die een lamme weer kon laten lopen, ook de macht had zonden te vergeven.
Zo is het ook bij het laatste avondmaal. Jezus zegt over het brood in zijn handen: "Dit is mijn Lichaam" en over de kelk met wijn: "Dit is mijn Bloed". En zijn apostelen weten dat het woord vanjezus zo krachtig is dat het gebeurt, ook al zien ze het niet. Hij is immers Gods Zoon. Jezus geeft daarna aan zijn apostelen de opdracht deze woorden over het brood en de wijn te blijven uitspreken om Hem te gedenken. De apostelen, en naderhand de bisschoppen en de priesters, spreken in naam van Jezus die woorden uit. Door hen spreektjezus als het ware zelf die woorden uit. Daarom gebeurt ook wat er gezegd wordt.

Nu is er nog Iemand die daar een belangrijke rol bij speelt en dat is de Heilige Geest. Bij de wijding van bisschoppen en priesters wordt de Heilige Geest over hen afgeroepen. In de kracht van die Heilige Geest kunnen ze in de Mis optreden in de naam en in de persoon van Christus. Bovendien wordt in iedere Mis, vlak voor de consecratie (voordat brood en wijn veranderd wordt in het Lichaam en Bloed van Christus) de Heilige Geest aangeroepen. Het is zijn kracht die brood en wijn door de woorden van de priester verandert in het Lichaam en Bloed van Jezus.

Samengevat: Door Jezus' woord gebeurt er wat Hij zegt.
Sinds Jezus is teruggegaan naar de Vader werkt Hij door de Heilige Geest. Die heilige Geest werkt in de priester, zodat deze in de naam van Jezus kan spreken. De heilige Geest werkt ook in het brood en de wijn zodat die Lichaam en Bloed van Jezus worden. Ik hoop dat het een beetje duidelijker geworden is.?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten