vrijdag 23 december 2011

Op zoek naar de ware Jozef Daten of zoeken

Op zoek naar de ware Jozef



Een slechter begin van een relatie kunt u zich in het evangelie van deze zondag bijna niet voorstellen.
Komt je verloofde (iemand waar mee je van plan bent te trouwen) na een paar maanden terug blijkt ze zwanger te zijn!....Van de heilige Geest!!. 99,999% van alle mannen trapt daar niet in. Jozef wel! Maar eerlijk is eerlijk pas na het visioen -weet u nog van vorige week?- die hij in zijn droom zag. Welke (rechtschapen) man droomt niet van DE liefde van zijn leven, tegenwoordig geen Vrouw maar een leuke "partner" of "vriend(in)". 99% toch? als ze/hij er ook nog eens knap uitziet... Op dat moment. Door Maria te nemen zoals ze is heeft Jozef die zelf geboren is uit een koninklijk geslacht van de stam van David de eer van Maria uit dat zelfde Koninklijke geslacht gered. Beiden waren echte maar financieel arme koningskinderen. Maar niet allen dat. Door de eer van Maria te redden redde Jozef zelfs Maria en Jezus zijn leven! Maria had immers volgens de joodse wetten ontucht gepleegd terwijl ze nog in het
ouderlijk huis woonde. Deut Hfst 22 vers 20-21 verhaald dan dat het ontuchtige meisje voor de deur van de ouders gestenigd zou moeten worden. Dat is nu rond uit verbijsterd!



Al voor de geboorte van zijn zoon vervolmaakt God die wet via Jozef. Die naam Jozef betekend letterlijk hij die toevoegt. Dat wil ik u nog mee geven. Stel je voor dat Jezus pas in het jaar 2000 dus 12 jaren gelden zou zijn geboren? De naam Jezus is via het Grieks afgeleid van het Hebreeuwse Jehosjoea of het Hebreeuws-Aramese Jesjoea. De betekenis is 'JHWH is redding' of 'De Heer is redding'. Zeker in de tegenwoordige tijd heeft Jezus het leven van veel onkuise M/V ’s nu al gered zonder dat die het bewust zijn Zij dromen vaak nog over andere tijdelijke zaken.

Schijn bedriegt ?

Het lijkt er volgens menselijke maatstaven op dat Jezus geen liefdes baby is geweest, en dat de relatie tussen Jozef en Maria berustte op een verstandshuwelijk. Maria lijkt volgens anderen op een willekeurige gekozen "incubator" die God even nodig had om zijn Zoon de wereld in te zenden. Zo is God niet. Hij is juist gek op ons. Tot over zijn oren verliefd. Maria is het eerste Tabernakel. Zij is de wortel van het Vlees, waar in het woord van De koning van een God die zelf! een kwetsbaar mens is geworden. Dat is ook al een “bewijs” voor zijn LIEFDE. En het woord heeft onder ONS geleefd staat letterlijk! in de Bijbel.
Vaak als een man wat ouder is geworden begrijpt hij het dan pas. Hij gaat dan een beetje vreemd doen. Hij gaat (weer) op zijn knieën nu ook! voor Maria net als voor het Tabernakel in onze kerk waar in het lichaam en bloed van Jezus in 2033 straks 20 eeuwen aanwezig is. Die 2e vrouw in het leven van de metro man is vaak zelfs geen bron voor een echtscheiding. Mannen zijn soms een beetje dom of traag. Vrouwen ontwikkelen zich sneller dan mannen. Zo lijkt Maria DEVOTIE iets voor vrouwen in onze kerk. Wanneer men op Gods hulp rekent en de liefde sterk is, is niets onmogelijk. Misschien is het niet altijd makkelijk en het is zeker niet gerieflijk maar het is te doen. Het tegendeel denken is bijna hetzelfde als God er van beschuldigen dat hij de mensen een de opdracht heeft gegeven het onmogelijke gebod namelijk het zesde gebod te onderhouden. U weet wel in de Katholieke kerk staat er Gij zult geen overspel en/of echtbreuk plegen. Andere denominaties zijn aan het schuiven met dit gebod gegaan. God belast niemand boven zijn macht.

God steekt ook met niemand de draak en als hij iets opdraagt is dat, omdat het uitvoerbaar is. Ons hart is geschapen om lief te hebben. En als wij er geen zuiver, helder en edel object VISIOEN aangeven neemt het wraak en verdringt het in ellende. Vanuit dit perspectief is het dus makkelijk te verklaren waarom het huwelijk van de +maagd+ Maria en Sint Jozef zo uitstekend was. Beiden waren vervuld van de liefde tot God, - en het tweede "geheim" daar aan gelijk- ze hielden met zo'n diepe en zuivere liefde van elkaar, dat de liefde niet gevoed behoefde te worden maar zelf alle ogenblikken van de dag voedde met een liefde, zo delicaat en vol respect dat alle gekunsteldheid overbodig werd: hun verbintenis was nee! Is een echt voorbeeld van hoe liefde tussen echtgenoten moet zijn.
Door dik en dun?
Het was niet altijd Koek en Ei in dat gezin. Jezus is net geboren en Jozef droomt dat het beter is om naar Egypte te vluchten. Elke vrouw wil dan juist het liefst naar huis. Maria gehoorzaamde Jozef. Ook in zijn pubertijd was er wel eens wat, toen zij hem kwijt waren in de tempel. De bijbel bevat juist daarom? maar 1 1/2 pagina over de eerste 30 "verborgen" jaren van Jezus. Droomt u zelf eens over die lege pagina’s hoe dat is als wij nog op zijn komst en DE liefde van je leven wachten. Wat zijn we ongeduldig. Vooral wachten tot je geestelijk en lichamelijk rijp bent voor een echte vaste relatie. Het is niet handig om al beschadigd met die ervaringen hoe de liefde niet bedoeld is vaak zelfs al gebruikt en soms misbruikt door EIGENLIEFDE een relatie in te gaan. Ook een slecht begin van jouw relatie. Gelukkig overwint de onbaatzuchtige liefde die juist gericht is op een ander alles. Als je er aan blijft werken , en voor bidden. Dat is juist geen sprookje. Geen wonder maar een gunst.

RESPECT!
Een man die trouwt, neemt een verantwoordelijkheid op zich, en niet alleen ten opzichte van zijn vrouw. Hij moet ooit ook voor God verantwoorden hoe hij deze hoeksteen van de samenleving, het gezin opbouwt op welk fundament, met wat voor materiaal. Geen mens kan rijpen of groeien naar zijn perfecte vorm zonder zijn bestaan te engageren in iets dat zo de moeite waard is om in vrede voor te vechten en zich zo te hechten en dat de voornaamste (zo niet de enige reden) is van zijn bestaan vormt. De Bijbel staat zo vol met verhalen waar in Mannen er telkens weer een potje of een oorlog van maken. Maar ook met verhalen waar uit blijkt dat soms telkens één vrouw de toekomst van Israel en zo ons hachje weer veilig stelt. Liefde is het licht van Kerstmis. Zalig Kerstmis. Treutel