vrijdag 30 december 2011

Een Kerstkerstverhaal. Het Epistel Van Treutel!

Een Kerstkerstverhaal. Het Epistel Van Treutel!


En het gebeurde in de dagen dat Rutte landvoogd over Nederland was en Treutel voor twee afspraken naar den Bosch moest. Daar aangekomen bedacht hij dat het wel handig zou zijn om ook nu hij toch in de buurt was nog even langs de “grot” van radio Maria te gaan. Voor een gratis! bak koffie en nieuwe folders. Nadat hij in het uitzendstalletje welkom geheten werd en achter een dampend bakkiekoffie zat verscheen er een engel en zij sprak: “De uitzending van de nachtmis uit den - Bosch is niet mogelijk!”. Aan het gezicht van die engel kon je zien dat het in haar bovenkamer als een razende tekeer ging hoe dat gat in wat toch een jaarlijks liturgisch hoogtepunt is nu moest worden opgevuld? Toen flapte treutel eruit (sorry sprak) -die zijn kans schoon zag- dat dit geen probleem was. En sprak de woorden “Dat doen wij wel even”.

Het Epistel Van Treutel.

Omdat het de zaak was snel te schakelen belde treutel de vicaris van de Georgiusbasiliek in Almelo Toen hij hem de blijde boodschap verkondigde reageerde deze "hogepriester" en geheimkamer heer van de Paus (dat is geen grapje!) enigszins argwanend en vroeg naar de prijs van dit alles. Ik antwoordde dat de opbrengst van zijn “offer” naar zijn verwachtingen op die avond minimaal 20.000 luisteraars meer oplevert en dat het hem verder niets zou kosten. Daarop verleende de vicaris mij zijn zegen. Nog voordat de auto goed en wel onderweg was naar Almelo bracht de handsfree set en mobile E mail andere tempeldienaren die onze organisatie kent op de hoogte. Deze reageerde allemaal erg opgetogen! Kat in het zendbakkie dacht treutel. Beladen met de 3 schatten, Mengpaneel, Microfoons en Codec op de achterbank en een zak mariawinklelwagenmuntjes volgde hij zijn ster terug naar het oosten. Onderweg kerstliedjes neuriënd. Intussen bedacht treutel dat het misschien ook wel aardig is om de liturgisch correcte kerstnacht viering van 19:00 ook maar uit te zenden als die mogelijkheid en via RM was?. Onder het motto voor ELCK wat wils. Op die manier voorkomt men jaloezie met de andere koren in de basiliek en wist hij zeker dat die ook wel verguld zullen zijn met zo een buitenkansje. Er zijn nu eenmaal katholieken die liever een nog? nederlands engels "Anglicaans" gezongen mis lusten dan een nederlands latijnse Heilige mis. Zogezegd zo gedaan, Het idee is eerst getoetst aan onze spin in het web en engel bij radio Maria Marjolein. Toen zij ook na overleg via via daar haar zegen aangaf beloofde het dus een zeer gezellig kerstavondje te worden.


De tijd tussen Kerst en Pasen
Zelfs voor het Kerst kwam Pasen al heel snel naderbij. Men begon elkaar e-mailtjes te sturen waar ik als cc of bcc in was gekopieerd. Taal is klaarblijkelijk nog geen communicatie. Het werd Pinksteren maar dan omgekeerd. Ieder sprak in zijn eigen taal en vooral emoties. Bronteksten in E-mails werden niet bevraagd of misschien niet goed nagelezen. Het ging ook wel wat te? snel. Na een doordeweekse viering wenkte de hand en vooral zijn vinger van de geheime kamerheer mij discreet. Zoals “Pilatus?” deelde hij mij mee dat de Heilige mis van 19:00 – voor radio Maria- kwam te vervallen. Als je aan het kruis hangt heb je ook geen vijanden meer. Het Vox pupulis en/of de tempeldienaren hebben gesproken en zo zal het geschiedden die nacht. Kwestie van trouw en gehoorzaamheid. Zoals Abraham dat ook voordeed.

De annunciatie

Er was besloten om het “geheim” te bewaren tot de jaarlijkse kerstbijeenkomst van het basiliekkoor. U weet hoe het gaat in de politiek waar ook wel eens (bewust) wat gelekt wordt. Dat is een manier om het lek bovenwater te halen. en de judassen "de verraders" te ontmaskeren. De annunciatie van deze blijde boodschap was het moment dat de laatste generale repetitie voor het kerstoctaaf begint en die daarna met glaasjes Glühwein en kerststol wordt afgesloten.
Afgaande op het succes van andere zangprogramma's moesten wij onze leden waarschuwen dat ze mogelijk in hun familie en ver daarbuiten beroemd kunnen worden.
Het geheim van Almelo bleek goed bewaard. Toen Treutel vertelde dat de kerstnacht dienst zou worden uitgezonden voor de radio door radio Maria. Dachten sommigen nog in eerste instantie dat dit alleen voor de omgeving Almelo te horen zou zijn. Ook leuk toch? Almelo zelf kent namelijk een organisatie LOA Lokale Omroep Almelo die zelf 24 vrijwilligers heeft waarvan ik inschat 40% ex-katholieken die elke week vanuit een andere “kerk” een radio uitzending verzorgen. De rooms-katholieke kerk mag af en toe ook de graantjes in hun programmering zaaien. Toen ik herhaalde dat dat niet het geval was en dat wij zelfs tot diep in België ja mogelijk zelfs via de FM een stukje in in Noord-Frankrijk te horen zouden zijn en zelfs tot de Grenzen van de Middengolfzender die allen God weet verscheen er een helder licht en zelfs sterren in hun ogen als of zij het in Keulen zagen donderen. Na die klap viel er een korte stilte en iedereen had een glimlach. De nog protestante dirigent (ons koorgrapje) was zeer dankbaar voor deze opmerking omdat het hem de gelegenheid bood om de troepen nog eens extra te motiveren en de vocale…(puntjes) Op de I te zetten. De heilige = bijzonder nachtmis zelf zou hij er niet bij zijn. Reeds lang van de voren was al beschikt dat zijn Russische Vrouw dirigent en mezzosopraan Valeria Boermistrova de nachtmis zou dirigeren. Als Valeria dirigeert gebeurt er (soms) nog meer.



De Duvel en zijn ouwemoer.

Als u dacht dat alle plooien gladgestreken waren en niets meer de uitzending in de weg heeft gestaan heeft u het mis. Zelf staat er in mijn huis pas sinds twee jaar en Mariabeeld met een aardig koppie maar te grote Voeten. Die heeft zij – Maria- nodig omdat zij boven op een slang staat met een appel in zijn bek. De mens is soms de grootse vijand van zich zelf. Na de vrijwilligersdag die door onze apostel Jeroen keurig was verzorgd en gedocumenteerd heeft treutel de gewoonte om de stof nog door te kluiven en had hij een schema getekend dat ooit kan worden TOEGEVOEGD. aan die documentatie. Toen nog in de veronderstelling dat document pas zo rond de Pasen de eerste keer van de theorie in de praktijk moest worden gebracht. Belangrijke documenten worden met zorg gearchiveerd. In het ZZP bedrijfje werken intussen ook al anderen. Telkens dacht ik dat ik die informatie wel op tijd terug zou vinden. Als een jacht hond snuffelde ik al regelmatig kwispelstaartend samen met Antonius het Electronics en papieren archief af. Kenmerk van een ingenieursbureau is dat die dagelijks betaalde rapporten en tekeningen produceren. Radio Maria is in onze bestanden een debiteur. Het rapport en informatie van Radio Maria is klaarblijkelijk zodanig gekoesterd door iedereen dat het nog ergens behaaglijk in het kribje verborgen ligt. Onze engel Jeroen produceert uit zijn biologische archief op kerstavond in een paar minuten een opfris cursus en samenvatting. Als je hem maar op tijd aanroept Inmiddels was er ook nieuw personeel gevonden voor de bediening van de techniek. Welkom Ben van Gorp uit Hengelo onze nieuwe vrijwilliger voor de mobile studio. In het tijdvenster tussen de twee Heilige missen zijn die protocollen nog eens door gelopen. Het geeft deze razende reporter van Radio Maria ook de gelegenheid u verderop nog een sfeerbeeld te schetsen van af het koor achter uit de kerk
Voor de mis van 19:00 was de techniek al voor 80% opgebouwd.
Pas toen kwam de volgende adder onder de voeten van Maria aan het licht. Het mengpaneel was voorzien van een Belgische stekker voor de 220 volt aansluiting. Voor een techneut is dit een appeltje eitje om dit op te lossen als je maar optijd over de juiste gereedschappen en materialen beschikt. Die tijd en de gereedschappen waren er en was dit kluifje (dit project) in 3 minuten klaar Dus ruim op tijd voor de uitzending van 23:00


Wereldprimeur na 4 eeuwen. HIS|STORY!
Bij grote evenementen zoals een Nobelprijs uitreiking worden de winnaars en VIP's aangekondigd met hoorn geschal. Vier eeuwen lang is dat in Twente tot diep in Duitsland ook het geval. Toen nog Heidense koningen en vorsten en VIP's worden hier aangekondigd met het geluid van de midwinterhoorn. Sint Willibrord heeft het handig aangepakt en gebruik getransformeerd om juist in de tijd van de advent tot drie koningen de Koning van het Heelal aan te kondigen. in Psalm 150 staat onder andere looft hem met bazuingeschal. Rond de jaren 1950 was de midwinterhoorn in verval geraakt. De laatste decennia is hij bezig aan een ijzersterke comeback.
In de kerstnacht beleefd men(s) dit hoogtepunt. Uit ervaring en overlevering uit diverse plaatsen in Twente blijkt dat het oergeluid als het 3 maal klinkt juist voor dat de klokken beginnen, en tijdens het geluid van de klokken tot het moment dat de klokken uitluiden en de Midwinterhoorn het laatste woord heeft, dat weer wordt overgenomen door de eerste 3 kerstliederen die vooraf gaan aan het begin van de Heilige mis. Als dit muzikale gerecht juist is samengesteld en getimed houden heel veel mensen in de kerk het niet meer droog. Ondanks dat je schouder aan schouder zit breekt er iets ….door zonder dat je buurman het merkt of ziet. Er stroomt dan water uit de ogen.

Veel mensen hebben dan even last van een verkoudheidje. In de tempel van Jeruzalem waren speciale goten om het bloed van de offerdieren af te voeren. In onze
Basiliek was dat nog net niet nodig. we hebben de vloer nog droog kunnen houden. Dat heeft u niet zelf kunnen zien. Radio Maria Nederland en Vlaanderen hebben volgens mij na 4 Eeuwen voor het eerst deze wereldprimeur en Twents/Duitse gebruik laten horen tot aan de grenzen van de AM zender. HISGSTORY!

De Finale
De techniek tijdens de Heilige mis was in vertrouwende handen van Ben van Gorp. Het bood treutel de gelegenheid als
Tenor u nog een verslagje te schetsen als laatste man vanaf het koor achter in de kerk. Jammer dat er nog geen TV-Maria bestaat. Niet alleen op het koor zag je vooral tijdens het zingen ook "krasse narren" en jonge bloemen heen en weer wiegen en deinen op de muziek maar ook -als je met Arendsogen kijkt- die beweging bij heel veel mensen in de kerk zelf. De Russische ziel, temperament en vocale kwaliteit en vooral haar koor-eisen van Valeria zelf samen met die Gerrolt Droogsma onze organist virtuoos maakt dat deze kerstavond de geschiedenis ingaat als een van DE toppers. Het geheel werd afgemaakt door ons liturgisch
kanon Vicaris Woolderink die er in zijn homilie geen gras over liet groeien en alle zaken benoemde van het rapport van Deetman tot iets zo dicht bij als de liquidatie van de 18-jarige Ashana Wahl door haar ex-vriend Gino P in Almelo deze advent. Hoe kun je dan nog Kerstvieren? Radio Maria registreerde ook haarfijn dat moment en vooral die sidderende stilte!.

Vanaf het Transeamus, het nu zijt Wellekome en het slotlied Nowell trilden de glas in loodramen in hun voegen. Alle registers gingen open.
In Twente zeggen wij los.
Tijdens de geïmproviseerde afkondiging nam 003 dat zijn de laatste drie telefooncijfers van de redactie van Radio Maria het weer over.

Tijdens het opruimen hoorden wij ook onze Vicaris kerstliedjes neuriënd de kerk verlaten. Dan weet je zeker dat het overal een geslaagd zaligfeest is en de boodschap is overgekomen. In een zesjes cultuur geniet men al van een prettig feest.

O ja en dan nog even dit ;)

In de week voor kerst stond er een kleine advertentie in het weekbericht
van de St jorisparochie
Onder de titel SHOPPEN met Maria. Dat had als gevolg dat die zak met winkelwagenmuntjes in een week los was